Зошто треба денес да размислувате за инвестирање во вашата пензија?

Пензионирањето е нешто што многу луѓе го очекуваат и го замислуваат како слободно време за себе и саканите, без брзото темпо и грижите што ги мачат денес. Но, не секој ги презема неопходните чекори за да се подготви за безгрижна пензија. Носењето на ваков тип одлуки бара претходна посветеност за едукација и истражување, па одложувањето на одлуката изгледа многу полесно, особено кога сте млади и штотуку ја започнувате кариерата.

Сепак, вистината е дека колку порано почнете да инвестирате во вашето пензионирање, толку ќе бидете финансиски посигурни во подоцнежните години. А што се однесува на едукацијата, ние сме тука да ви помогнеме да го разберете пензискиот систем и да креирате одржлива иднина за себе. 

Дали знаете колку средства ви се потребни за пензионерските денови?

Многу луѓе ја потценуваат сумата на пари што ќе им биде потребна за да го финансираат своето пензионирање и претпоставуваат дека ќе имаат доволно приходи за да ги покријат нивните трошоци. Сепак, реалноста е дека постои можност средствата од основната пензија да не се доволни за да ви овозможат удобен живот. Ова е главната причина зошто е важно да почнете да размислувате за дополнително инвестирање во вашето пензионирање уште денес.

Предности на навременото штедење за пензија

1.Времето е на ваша страна

Една од најголемите предности на започнување со инвестирање за пензионирање е моќта на времето. Односно, колку подолго време ја имате и надополнувате вашата заштеда, толку повеќе средства ќе обезбедите со текот на времето. Колку подолго вашите пари остануваат инвестирани, толку повеќе време имаат да растат.

2.Поквалитетен пензионерски живот

Друга причина да започнете да инвестирате во вашето пензионирање денес е квалитетот на живот кој ќе можете да си го овозможите без солиден и навремен план за штедење тие години може да ви поминат во грижи за покривањето на основните трошоци за живот. Раното започнување и постојаното штедење за пензионирање може да помогне да се осигурате дека имате доволно пари за да уживате во удобно пензионирање.

3.Нема да згрешите ако почнете веднаш

Без разлика дали штотуку започнувате да работите или сте поблиску до возраста за пензионирање, никогаш не е рано (или предоцна) да започнете да инвестирате во вашата иднина. Секое дополнување на вашата пензија значи чекор поблизу до уживање во пензионерските денови без грижи.

Доброволните пензиски фондови се формирани со цел на граѓаните да им се овозможи да ја надополнат пензијата од Првиот и Вториот пензиски столб и да си осигураат дополнителни примања за старост.

Почнете да инвестирате рано и направете го планирањето за пензионирање еден од вашите приоритети. Ќе бидете благодарни на себе за оваа одлука во годините што доаѓаат.