Si të kurseni para – këshilla për të rinjtë

Të gjithë në një moment pyesim veten: si të kursejmë para? Kursimi jo vetëm që siguron një ndjenjë lirie dhe fleksibiliteti, por mund të plotësojë nevojat themelore veçanërisht në kohë krize. Nëse mund të planifikoni të filloni biznesin tuaj ose të punoni online punë honorar në të ardhmen, tani është koha të mendoni për hapat e parë. Nëse filloni në kohë, rimbushja e llogarisë suaj të kursimeve do të bëhet shprehi.

Ja disa këshilla për t’ju ndihmuar të ndërmerrni hapat e parë për të kursyer.

Së pari, i përgjigjemi pyetjes, sa kursimtar duhet të jeni?

Nuk ka përgjigje universale për këtë pyetje, pasi kjo varet nga një varg faktorësh. Fillimisht bëni një listë të të gjitha detyrimeve tuaja financiare, më pas ndani dëshirat tuaja nga nevojat tuaja themelore. Në këtë mënyrë do të dini se ku mund të shkurtoni shpenzimet e tepërta.

Aplikacionet online për gjurmimin e shpenzimeve dhe kategorizimin e përgjegjësive tuaja gjithashtu mund të ndihmojnë, duke ju dhënë një pamje të qartë se sa po shpenzoni për: sende ushqimore, transport, veshje dhe kohë të lirë.

Pasi të keni një pasqyrë objektive për të ardhurat dhe shpenzimet tuaja mujore, do të jeni në gjendje të hulumtoni opsione më realiste të kursimeve. Për shembull, filloni me rregullin 50/30/20 në ngritjen tuaj të parë të rrogës. Sipas këtij rregulli, gjysma e rrogës duhet të shkojë për shlyerjen e detyrimeve mujore, si qiraja dhe faturat mujore, 30% shkon për dëshirat dhe 20% për kursimet apo shlyerjen e borxhit.

Këshilla për të kursyer para

Pasi të keni përcaktuar se sa buxhet keni në dispozicion, është koha për disa kursime reale. Besoni apo jo, kursimi mund të kthehet në një lloj varësie kur shihni se llogaria juaj e kursimeve po mbushet. Vendosni qëllime të matshme. Nëse e dini saktësisht se për çfarë po kurseni—për të blerë një apartament, një shtëpi ose një makinë—mund t’ju motivojë vërtet. Nëse i shpërndani kursimet tuaja për qëllime të ndryshme, do ta keni më të lehtë t’i përmbaheni planit.

Me pak fjalë, për të kursyer në mënyrë efikase dhe efektive, duhet:

– Të rishikojmë rregullisht shpenzimet

– Të përcaktojmë prioritetet tona

– Të kursejmë dhe të mendojmë për të ardhmen tonë

– Të planifikojmë paraprakisht

– T’i thjeshtojmë gjërat

Sistemi pensional maqedonas përbëhet nga tre shtylla, si opsion kursimi mund të zgjidhni shtyllën e tretë – sigurimin vullnetar pensional të financuar nga kapitali. Duke pasur parasysh fleksibilitetin e kursimeve vullnetare të pensioneve, ku secili mund të përcaktojë shumën e pagesave të kursimeve, dinamikën e pagesave, pa asnjë detyrim, keni mundësinë të gjeni kursimet ideale sipas nevojave tuaja.

Për të gjitha informacionet më të detajuara në lidhje me fondin e pensionit vullnetar, vizitoni disa nga shoqëritë pensionale.

Pse duhet të kursej shtesë për pension?

Shumica e njerëzve nuk mendojnë për sigurimet e ardhshme në të 20-at e tyre, a jeni ju njëri prej tyre?

Të ballafaquar me ndryshimet në shoqëri, ne jemi më shumë se kurrë të vetëdijshëm se menaxhimi i financave personale mund të jetë një sfidë vërtet e madhe. Ndoshta mendoni se është shumë herët për të menduar për pensionin, por koha e daljes në pension po vjen shumë më shpejt nga sa e imagjinonim. Shohim se si ndryshimet ndikojnë në jetën tonë dhe në kohën që do të vijë, dhe prindërit ose gjyshërit tanë dinë më së shumti për këtë. Është e rëndësishme të flasim me ta për kohën derisa kanë punuar dhe pensionet që marrin tani.

Si atëherë deri tek një e ardhme më e mirë dhe një standard më të lartë jetese?
Për të siguruar një standard të mirë jetese edhe në ditët tuaja të pensionit, filloni të kurseni. Ekzistojnë fonde pensionale vullnetare që janë krijuar për t’u mundësuar qytetarëve plotësimin e pensionit nga shtylla e parë dhe e dytë pensionale dhe për të siguruar të ardhura shtesë për pleqëri.

Përfitimet e fondeve pensionale vullnetare janë:

• Ju siguroni një burim shtesë të mjeteve të pavarura nga pensioni i Fondit të SPIMV. Pensioni juaj varet edhe nga shuma e kontributit vullnetar që paguani dhe nga periudha e kursimit.

• Fleksibilitet – paguani aq sa mundeni dhe kur dëshironi.

• Pavarësisht se kur planifikoni të dilni në pension, mund të filloni të përdorni fondet e fondit të pensionit vullnetar nga mosha 52/54 vjeç për grua dhe për burrë.

• Komponenta e trashëgimisë – Në rast të vdekjes së një anëtari ose anëtari në pension të një fondi pensioni vullnetar, asetet e llogarisë së atij anëtari mund të paguhen si trashëgimi.