Назад

Како да ги балансирате заштедите за пензионирање со другите финансиски цели

Грижата за личните финансии не е воопшто лесна работа. Но, исклучително е важна, а и неизбежна. Оваа лекција си ја повторуваме секој пат кога ќе останеме без пари пред крајот на месецот. Затоа е вистинско време да си дадеме предвизик за штедење. А како да издвоиме средства за штедење покрај сите други трошоци?

Првиот чекор е дефинирање на целите што сакаме да ги постигнеме. Балансирањето на пензиските заштеди со другите финансиски цели, како што се отплата на долг, заштеда за нов дом или реновирање, може да ви помогне да постигнете поефикасен финансиски план.

Со цел да ви овозможиме поубава сегашност во процесот на креирање поубава иднина, споделуваме неколку совети за постигнување на ефикасен финансиски баланс:

1.Идентификувајте ги вашите финансиски цели

Првиот чекор во балансирањето на вашите пензиски заштеди и останатите финансиски цели е да се идентификуваат кои се тие цели – отплата на заеми, заштеда за дом или возило, креирање на личен фонд за итни случаи или финансирање на образованието на вашите деца. Направете листа на вашите финансиски цели и рангирајте ги по важност.

2. Одредете ги вашите приоритети

  Откако ќе ги идентификувате финансиските цели, важно е да ги одредите вашите приоритети. Ова значи да одлучите на кои цели треба да работите веднаш, а кои може да почекаат. На пример, ако имате долг од кредитна картичка со висока камата, има смисла да се даде приоритет на тоа да се исплати пред да ги зголемите вашите заштеди за пензија. Од друга страна, ако немате големи долгови, корисно е да се фокусирате на зголемување на вашите пензиски заштеди што е можно поскоро.

  3. Направете буџет

  Креирањето буџет е суштински чекор во постигнувањето на добар финансиски план. Тоа ви овозможува да видите каде одат вашите пари и да направите прилагодувања по потреба. Кога го креирате вашиот буџет, погрижете се да ги вклучите и вашите придонеси за пензиска заштеда и другите цели и потреби. Ова ќе ви помогне да видите колку реално можете да си дозволите да придонесете за секоја цел.

  4. Автоматизирајте ги вашите заштеди

  Еден од начините на кој може да се осигурате дека ги балансирате вашите заштеди и финансиски цели е да ги автоматизирате заштедите. Поставете автоматски префрлања на сметките за пензионирање и другите цели за штедење секој месец. Така постојано и редовно ќе штедите за сите ваши цели без да размислувате за тоа.

  5. Редовно проверувајте го вашиот план

  Многу е важно редовно да го ревидирате финансискиот план. Вашите приоритети и цели може да се променат со текот на времето, а буџетот можеби ќе треба соодветно да се прилагоди. Прегледајте го вашиот план барем еднаш годишно за да бидете сигурни дека сте на добар пат да ги постигнете сите финансиски цели.

  На заштедата за пензија треба да мислите и да работите што е можно поскоро, за да ѝ дадете време да порасне во сума што ќе ви донесе сигурност во пензионерските денови. А за да обезбедите можност за континуирано и стабилно штедење, пожелно е да направите план за балансирање на финансиските цели.

  Прочитајте тука зошто е важно уште денес да почнете да размислувате за инвестирање во вашата пензија.